In 1972 nam Zuster Maria het initiatief tot het oprichten van de peutertuin ‘de Zonnekindjes’ in twee lokalen van het voormalige noviciaat van het klooster zusters Ursulinen in de Wijkstraat . Gestart als peutertuin voor 20 peuters vanaf 18 maanden werd het een mini kribbe voor baby´s vanaf 12 mnd en evolueerde tot een crèche voor kinderen van 0-3 jaar met 52 bedjes en 24 personeelsleden. Deze hele evolutie maakte Miet Wysmans mee sinds ze als afgestudeerde kinderverzorgster op 19-jarige leeftijd 45 jaar geleden samen met Ria Convents mee aan de wieg stond van de Zonnekindjes. “ Op vrijdag 1 september 1972 ging de peutertuin van start en het werd de saaiste werkdag in mijn loopbaan, geen enkel kind werd ons toevertrouwd. 4 Dagen later kwamen er 8 peuters Emonds Bea en Els, Ingrid Lenaerts, Breels Michel, De Lamper Erik, Bruschi Stefan, Van Hex Ruth en Treunen Luc. Sinds die eerste werkdag zonder kinderen hebben we een lange weg afgelegd.” Aldus Miet. De voorbije week was de laatste werkweek voor Miet en kreeg ze vele felicitaties van moeders en kusjes van kinderen voor haar inzet. Ook kwam Niels Emonds (34) zijn kinderen ophalen met een geschenkje voor tante Miet , maar Niels was 33 jaar geleden zelf peuter bij de Zonnekindjes. Door haar collega´s werd ze vrijdagavond uitbundig gevierd. ” Sinds 1972 leest ze verhaaltjes voor, legt ze kindjes in bed of speelt ze buiten in het zonnetje. Collega´s, ouders of studenten konden altijd bij haar terecht met hun vragen. Miet bedankt, we gaan U missen, maar het pensioen is verdiend.” Tot zover haar collega´s.

1 reactie op “Tante Miet van de Zonnekindjes gaat met pensioen

  • 26 oktober 2017 at 15:51
    Permalink

    Ik herinner me er niet veel van. Ik herinner me wel ons middagdutje. We kregen een lakentje over ons hoofd. Onmiddellijk verwijderde ik dat met mijn mini-armpjes.
    Ik herinner me ook dat mijn moeder me later vertelde dat ik eigenlijk veel te jong was om naar de kinderkribbe te gaan. Ik was blijkbaar amper 9 maanden en kinderen werden pas toegelaten vanaf 18 maanden. Slechte herinneringen heb ik niet aan de kinderkribbe. Het lakentje over mijn hoofd, … Er zal toen wel een reden voor geweest zijn. Maar telkens was het heel vlug van mijn hoofd af. Ik wilde lucht! Maar van de andere kant, het was maar een lakentje … En ja, ik ben nu 45 jaar. De kinderkribbe bestaat ook 45 jaar … Zou leuk zijn om de kribbe nog eens te bezoeken. Als er nog mensen zijn van toen …

Comments are closed.